CPB peiling: ‘Voel jij je thuis in Nederland?’

Terug naar overzicht >

Deze vraag stelt het Cultureel Plan Bureau (CPB) om te peilen, ja WAT eigenlijk?

‘Je ergens thuis voelen’. Dat is een uitdrukking die gebruikt wordt als je bijvoorbeeld bij vrienden logeert, of bij je schoonfamilie. Maar die vraag mag je nooit stellen aan mensen die al jaren in hun eigen huis in dezelfde staat, buurt of stad wonen.

De Frame

Het stellen van de vraag: ‘voel jij je thuis in Nederland’ is het gevolg van een succesvolle ‘frame’ van ene meneer W. uit het zuiden des lands. De frame is dat het gehele land ontwricht is (door buitenlanders). Maar is dat wel zo? Alsof Nederland 1 grote uniforme familie van dezelfde komaf is.

Ook familie van een Kaninefaat?

Maar als je dat gelooft heb je echt niet opgelet bij geschiedenis! Franken, Kaninefaten, Batavieren gevluchte Joden, Belgen en Hugenoten of gastarbeiders uit Turkije, of kolonialen uit de Molukken of Suriname. De lijst is lang. Toen ik doceerde op de Hogeschool in Almere telden we maar liefst 140 verschillende nationaliteiten. En allemaal spraken ze Nederlands. En die school was helemaal niet ontwricht! Geen van onze studenten zou zeggen dat ie zich ‘niet thuis voelde in Nederland’. Integendeel!

Bad Bad Question!

Om met president T. (King of Framing) te spreken, de vraag: ‘voel jij je thuis in Nederland’ is een bad, bad question! Dus CPB als je weer een vraag formuleert, bel mij eerst even. Ik zal zorgen dat ik thuis ben!