Nieuw verdienmodel, risky business!

Terug naar overzicht >

Lose-Lose met een nieuw verdienmodel

Een skipas voor een heel jaar skiën! Dat is nog eens een idee! Voor minder dan de prijs van een weekpas een jaarpas! En daar mag je dus elk moment voor terugkomen! Een nieuw verdienmodel, maar wat een ramp! En hoe kom je er weer vanaf, zonder kleerscheuren?

Schneesicher und Sonnig

Gelegen aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen ligt het prachtige dorpje Saas Fee op 1800 meter. In de zon en altijd sneeuw. Net onder twee hele grote, maar krimpende, gletsjers. Maar ook Saas Fee zag het toerisme afnemen door de almaar stijgende Zwitserse Frank (tenminste tot vorig jaar). En dus had de Bergbahn (skilift) een list bedacht, een nieuw verdienmodel! De ski Jaarpas de ‘WinterCard’.

Der Wahnsinn geht Weiter

Zeven miljoen SFR, dat was het verlies van de Bergbahn in Saas Fee. En dat niet alleen. De kortingsactie trekt ook een heel ander publiek aan. Een onbedoeld effect. En dat is niet leuk voor de hotels, want dat andere publiek gaat zeuren om korting, ook bij de hotels! En laten die hoteleigenaren nu toevallig ook eigenaar van de Bergbahn zijn. Het mes snijdt voor hen dus aan twee kanten. En dat doet Auw! En dat muisje heeft ook nog een staartje. Knippen we er ook af. Nogmaals Au! Want het nieuwe (luidruchtige) publiek en het oude (chique) publiek mixed niet goed met als gevolg een verlies aan stamgasten. Zie ook mijn blog over gemixed publiek. Stamgasten die de kurk zijn waar het dorp op drijft! En bovendien, eenmaal met zo’n actie begonnen zie er dan nog maar eens vanaf te komen. Kortom, de jaarkaart is een Lose-Lose-Lose-Lose-Lose verdienmodel van die (of is het ‘der’?) Bergbahn. Des te ironischer voor de hoteleigenaren dat der Bahn nu adverteert met ‘Der Wahnsinn geht weiter!’

Oder?

Mag ik je uitnodigen?
Wie heeft een passend verdienmodel, het ei van Columbus, voor der Bergbahn van dit arme Zwitserse dorpje? De beste, meest originele reactie krijgt van mij een eervolle vermelding op mijn website en in mijn volgende blog!

JAN MULDER, MARKET ONDERZOEKER EN OPRICHTER VAN MARKET VISION

Jan Mulder is onderzoeker bij Market Vision, hij heeft Market Vision in 1996 opgericht na het opdoen van marketingervaring bij een van de eerste Personal Computer firma’s (Kaypro) en juridische ervaring bij Fokker Ruimtevaart. Zijn huidige expertise is gebaseerd op meer dan 15 jaar onderzoek bij hotelketens zoals Radisson en Novotel. Jan heeft de afgelopen 5 jaar diverse afstudeerprojecten begeleid en het vak ‘onderzoek’ onderwezen bij Hogeschool Windesheim Flevoland. Jan woont en werkt in Amstelveen. Hij heeft een Bachelors behaald aan de University of Puget Sound en een Masters aan de University of Oregon.