Netwerk beter met een TED Talk! Idea worth spreading?

Terug naar overzicht >

Met meer dan 500 miljoen kijkers moet een TED talk, ‘Ideas worth spreading’, wel een aantrekkelijke presentatie vorm zijn. Kans is groot dat jij er ook al één gezien hebt. Maar wat maakt zo’n ‘Talk’ nu zo aantrekkelijk? En is dat ook commercieel toepasbaar?
Afgelopen vrijdag hield ik (bij netwerkclub Club van 25) een TED Talk met als onderwerp: is de TED talk ook toepasbaar bij netwerk Club van 25?

Logisch is het niet, want:
1. Een TED TALK gaat over mondiale problemen of persoonlijke aangelegenheden
2. Een TED TALK is zeker geen naam of product promotie
3. Een TED TALK duurt gemiddeld 18 minuten, geen 2 minuten ?

Wat is het niet

In tegendeel tot de veelgebruikte ‘Elevator pitch’ (in 1 minuut jezelf promoten) gaat de TED Talk vaak over maatschappelijke onderwerpen: Het opruimen van plastic in de Oceanen, How Russia hacked the U.S. election, What’s sexy about math, enz. Het gaat nooit over een product of over product eigenschappen. Is de TED Talk dan wel commercieel toepasbaar?
Hoe werkt zo’n TED Talk?

1. De invalshoek
Bij het bekijken van diverse TED talks, viel het mij op dat er eigenlijk 2 invalshoeken gebruikt worden voor de TED Talk.
De eerste invalshoek is een ‘verheven’ doel, zoals het plan voor het opruimen van plastic in de Oceanen. Zie deze link:  Ocean
De tweede invalshoek is ‘gevoel en/of motivatie’. En ironische genoeg, is het juist een Generaal b.d. Van Uhm die dit zo mooi verteld waarom hij ervoor koos om soldaat te zijn. Zie deze link:  Generaal  Generaal (let ook op het geweer!)

2. De structuur
De Talks beginnen steevast met een ‘Call to Attention’. Eigenlijk vergelijkbaar met een goed verhaal, of een sprookje. Bovenstaande ‘links’ zijn goede voorbeelden:
1. Ocean Cleanup: Er was eens.. (Once there was) en
2. Generaal Van Uhm: Mijn vader..
Vervolgens gaan ze, met een persoonlijk verhaal in op het onderwerp. En daarbij worden gaandeweg meer cijfers toegevoegd, wat het verhaal semi-wetenschappelijk en dus geloofwaardiger maakt.
Het verhaal zelf moet minimaal 1 van 3 dingen ‘raken’ en wel:
1. Hoe voel ik me blij/Wat maakt me gelukkig?
2. Wat geeft mij meer ‘vrijheid’
3. Wat geeft mij meer ‘succes’

Tot slot sluit de Talk af met een ‘Call to Action’.
In mijn ‘Talk’ voor de netwerkclub was de Call to Action; ‘Let’s make every Club 25 meeting a meeting worth going to’. (Excuse my English!) O ja, de richtlijn voor de duur van de TALK is ongeveer 18 minuten.

Netwerkclub, Club van 25?

‘Club van 25’ Amstelveen is de netwerkclub waar ik vrijdag dit verhaal verteld heb. In een TED Talk format uiteraard. Deze netwerkvereniging is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Maar nu, met het vertrek van leden van het eerste uur, lijkt er consolidatie op te treden. In tegenstelling tot ’s werelds grootste netwerkclub BNI, onderscheid de Club van 25 zich met het thema: ‘ongedwongen zakendoen’. Je hebt dan ook geen verplichting om een vervanger te sturen, je omzet te registreren enz. Club 25 is ‘softer’ dan BNI. Er is geen ‘belofte’ van omzetgroei.

Daarom denk ik dat Club 25 zich sterker kan profileren met het TED talk format. Het levert zinvolle informatie (wat past bij de trend ‘zingeving’) en de ‘Talk’ is voor de spreker leuk (en spannend!) om te houden. Afgelopen vrijdag was dan ook een zinderende bijeenkomst. Concreet leverde het mij twee vervolg afspraken! En de afdeling ‘Amstelveen’ kreeg er spontaan drie nieuwe aanmeldingen van genodigde gasten bij!

Dilemma: houd ik een ‘TED Talk’ of doe ik een ‘STEVE JOBS Product presentatie?

Ofwel, omhels ik een thema, spreek ik vanuit passie, of kies ik voor de ‘keiharde sales talk’ zoals de wereldberoemde productpresentaties van Steve Jobs op MAC World? Zijn product is dan immers altijd de GREATEST, ‘made by the best engineers in the World,’ enz. enz. Ook dat is een ‘bewezen’ format dat werkt, nu helaas halfslachtig omhelst door ene meneer Trump in zijn vreselijk zelfingenomen speeches.

Of kies ik de ‘zachte’ benadering van TED waarbij passie voor een thema voorop staat?
Voor de netwerktijgers is de TED Talk wel even omschakelen. Met de TED Talk bouw je je verhaal op rond je passie. Je laat je kwetsbaarheid zien maar vooral ook je commitment.
En of dat geld oplevert? Welnu voor Bojan Slat, met zijn Ocean Cleanup staat de teller inmiddels op 31 miljoen dollar!

One last thing ?, ik ben zeer benieuwd, hoe kijken jullie hier tegenaan? Is dit TED Talk ‘format’ commercieel toepasbaar? En als je het zelf moet doen, kies je dan voor ‘TED ‘of ga je voor ‘Steve’? Of heb je een ander presentatie format dat goed werkt voor jou? Laat het mij weten!

JAN MULDER, MARKET ONDERZOEKER EN OPRICHTER VAN MARKET VISION
Jan Mulder is onderzoeker bij Market Vision. Jan heeft Market Vision in 1996 opgericht na het opdoen van marketingervaring bij een van de eerste Personal Computer firma’s (Kaypro) en juridische ervaring bij Fokker Ruimtevaart. Zijn huidige expertise is gebaseerd op meer dan 15 jaar onderzoek bij hotelketens zoals Radisson en Novotel. Jan heeft de afgelopen 5 jaar ook het vak ‘onderzoek’ onderwezen bij Hogeschool Windesheim Flevoland. Jan woont en werkt in Amstelveen. Jan heeft een Bachelors behaald aan de University of Puget Sound en een Masters aan de University of Oregon.