Persona of Doelgroep?
‘Leon is een jonge 20-er die in zijn laatste stagejaar zit van de opleiding Communicatie. Hij heeft al 2 maanden een vaste vriendin en loopt zijn stage bij een groot warenhuis in Parijs. Leon houdt van het uitgaansleven en ook van dansen. Maar veel te besteden heeft hij niet. Hij houdt vooral van hardcore muziek. Hij heeft dan ook het bijpassende, nogal kale, kapsel. En een tatoo, maar dan op een plaats waar dat niet direct opvalt. Het appartement waar hij woont is niet van hem, maar van zijn vriendin. Die is trouwens ook into hardcore muziek en heeft een zeer uitgesproken roodkleurig kapsel’.
Kent u Leon? Ik niet. Ik heb hem zojuist verzonnen. Als representant voor een bepaalde doelgroep. Dus een ‘persona’ is hetzelfde als een doelgroep? Nou, niet helemaal. Net als bij een doelgroep heeft een Persona kenmerken. Denk b.v. aan demografische kenmerken (geslacht, leeftijd, opleiding, inkomen, woonplaats) maar bij een Persona gaat het om meer. In dit geval zijn we uitgegaan van ‘waarden’ en hardcore muziek belangrijke waarde in het leven van Leon en in dat van zijn vriendin.
Leon is een Persona, een omschrijving van een persoon die alle relevante kenmerken van een bepaalde doelgroep in zich heeft. Hij is herkenbaar gemaakt zodat deze kenmerken niet meer abstract zijn en dus vatbaar voor misinterpretaties. Door aan de doelgroep een naam, een “echte” persoon, te verbinden, weet iedereen in een organisatie (café, restaurant, festival) over wie het gaat en wat belangrijk is voor deze persoon, c.q. doelgroep. De persona is vervolgens maatgevend over hoe je content promoot en welke kanalen je inzet.
Afhankelijk waarvoor je de Persona definieert, kan je b.v. een nadere omschrijving geven van de ‘levensfase’ of van de ‘lifestyle’ die de doelgroep doormaakt. Hiervoor wordt wel het AIO principe gebruikt: Activiteiten, Interesse en Opinie. Maar er kan ook een typering plaatsvinden. Hierbij een voorbeeld dat wordt gehanteerd bij festivals: ‘een innovator’, ‘een thinker’, ‘een believer’, enz. enz. Je kan ook drijfveren weergeven, bijvoorbeeld in hoeverre worden keuzes gemaakt vanuit basisbehoeften (need-driven), vanwege behoefte aan zelfontplooiing (inner-directed) of vanwege een bepaald voordeel ($).
In het bijgaande voorbeeld van Jill wordt verder specifiek aangegeven hoe haar mediagebruik is, maar ook wat haar favoriete merken zijn. Interessante informatie als je probeert om een boodschap of promotie naar een gerichte groep mensen te sturen!
Verder praten? Bel (020) 6400980.