De koffie wordt duur betaald!

Terug naar overzicht >

Eigenlijk wilde ik wat schrijven over hospitality, geïnspireerd door een blog van hospitalitytrainer Wouter Olland over een gratis kopje koffie. Net als hij was ik in Portugal. Hij hoefde zijn eerste kop koffie niet af te rekenen en vond dat het summum van hospitality. Ja, dacht ik, maar hier midden in Portugal kost een kopje koffie maar 80 eurocent! Maar toen reed ik naar het zuiden van Portugal, in de Algarve…

Dure koffie!

En daar, in de Algarve, begint mijn verhaal want voor diezelfde kop koffie (een Americano) betaalden we in Praia da Luz maar liefst 2,50 in een gelegenheid met een mooi uitzicht over zee, al moest je dan wel tussen de balkons door kijken.
Heel vreemd is het niet, grote verschillen in de prijs van een kopje koffie. Fameus is natuurlijk dat hele dure kopje koffie dat je in Venetië krijgt op de Piazza di Marco (Sint Marco’s plein). Eigenlijk betaal je voor het bezetten van een stoel, en niet voor die kop koffie (meer dan 10 euro!). Ja, de Piazza di Marco is dat plein dat onder water loopt bij hoge waterstanden in Venetië, veroorzaakt door het zinken van de bodem en door de megatrend: ‘de rijzende zeespiegel’.

Trend: rijzende zeespiegel en global warming

Bij mijn onderzoek naar trends kwam ik bij de rijzende zeespiegel en ‘global warming’ ook een verontrustend bericht tegen voor echte koffie liefhebbers. Goede koffie wordt schaarser en dus veel en veel duurder! Dit komt door de opwarming van de aarde. De basis van ‘ons’ bakkie leut is de ‘gewone’ koffieboon, de Robusta. Deze wordt aangevuld met de ‘lekkere’ boon van de Arabica. Robusta is er nog genoeg, maar het leefgebied van de Arabica loopt snel terug. Veel landbouwgrond wordt te droog en te warm (ik weet niet meer wat het belangrijkste was). Kortom, de (bijgemengde) Arabicaboon wordt in de toekomst veel duurder. Daarnaast heeft China nu ook de koffie ‘ontdekt’. Dat zijn een heleboel kopjes koffie!

Future = Futures?

Misschien tijd om uit te zoeken wat de houdbaarheid van koffiebonen is, wie weet valt er met een investering in de Arabica Futures (een soort aandelenoptie op grondstoffen) dan toch nog iets te verdienen aan Global Warming (sorry Greenpeace).

JAN MULDER, MARKET ONDERZOEKER EN OPRICHTER VAN MARKET VISION
Jan Mulder is onderzoeker bij Market Vision. Jan heeft Market Vision in 1996 opgericht na het opdoen van marketingervaring bij een van de eerste Personal Computer firma’s (Kaypro) en juridische ervaring bij Fokker Ruimtevaart. Zijn huidige expertise is gebaseerd op meer dan 15 jaar onderzoek bij hotelketens zoals Radisson en Novotel. Jan heeft 5 jaar het vak ‘onderzoek’ onderwezen bij Hogeschool Windesheim Flevoland. Jan woont en werkt in Amstelveen. Jan heeft een Bachelors behaald aan de University of Puget Sound en een Masters aan de University of Oregon.