Jij mag alles van mij weten! Behalve mijn pincode.
Ja dat is 1 van de 2 standaard reacties die je vaak hoort als het gaat over Privacy. Is het wel of niet normaal dat je een stukje van je privé blootgeeft in ruil voor ‘een artikel’ of ‘een dienst’?
Eigenlijk wel. Je ontkomt er niet meer aan. Websites laten je niet verder als je niet instemt met het plaatsen van een cookie (klinkt zo onschuldig) of met het invullen van al je adresgegevens, of meer. En daarbij vaak de optie, mogen we je informatie sturen over onze fantastische nieuwe producten?
Is dat nu ‘het nieuwe normaal’?
Of maakt de AVG-wetgeving daar nu een einde aan? En wat betekent dat straks voor het versturen van enquêtes naar bekenden en onbekenden? Mag dat ook niet meer? Nog niet alle richtlijnen zijn volledig helder. Veel mensen denken dat segmentatie verboden is. Dat is niet het geval, er is alleen een aantal regels rond segmenteren. Segmenteren is een waardevol instrument in marketing. Dus het is zonde om dit instrument niet te gebruiken op basis van een misverstand dat de wet het niet zou toestaan.
“Dit staat hierover in de richtlijn (WP29, para 4): Segmentatie/Profiling is niet toegestaan in de context van volledig geautomatiseerde besluitvorming die voor een individu rechtsgevolgen heeft of die hem/haar in aanmerkelijke mate treft. ‘Aanmerkelijke mate’ wordt ook nog gespecificeerd:
• Als profiling een significante impact heeft op de omstandigheden, het gedrag of de keuzevrijheid van individuen.
• Als profiling een langdurig of blijvend effect heeft op het individu
• In het meest extreme geval, als profiling leidt tot uitsluiting of discriminatie van individuen.
Met andere woorden: Je mag dus niet in aanmerkelijke mate de keuzevrijheid van een individu beperken of hem uitsluiten of discrimineren. Maar als je dat niet van plan bent, is er niets aan de hand.” (Bron: Clou nr. 4, 2018. (Clou is het vakblad van de Marktonderzoekassociatie).
En de postcode loterij dan?
Segmentatie of Profiling wordt veelal gebruikt om ‘gerichte boodschappen’ te sturen naar de meest lucratieve doelgroepen. Maar het ‘niet ontvangen van die boodschap’ discrimineert de andere consumenten niet. Het brengt geen schade aan ‘van aanmerkelijk’ belang. Hoewel ik mij afvraag hoe dat zit bij de straatpostcode loterij. Buurman wist ervan, ik niet. Hij kreeg wel een uitnodiging, ik niet. Hij wint vervolgens een ton. Tja, de wetgeving is nog in ontwikkeling. Misschien is dat toch nog een procesje waard?