Babylonische spraakverwarring

Terug naar overzicht >

Donald Duck is Donald Duck, of je nu jong of oud bent, daar is geen discussie over. En Gordon is Gordon en Verstappen is Verstappen, toch? Maar ja heb je het nu over Max of over Jos? Vraag: ‘Ben jij vannacht naar de disco geweest?’ Antwoord: ‘Oooh, de club bedoel je!’
Soms is het niet zo makkelijk om ‘gewoon’ met je ouders te praten, als je twintiger of dertiger bent… Verwarring ligt om de hoek.

Cultuurschok
En de echte cultuurschok ligt op de loer: want waar denk jij aan als je zoon je vraagt of je zijn ‘oortjes’ ook gezien hebt? Het ‘Rode Oortjes’ magazine? Of als je net over de schrik heen bent dat je dochter ‘Ghotic’ geworden is (compleet met tongpiercing) en dat ze je vertelt dat ze naar een Dance event gaat met een band die zich de Toxic Holocaust noemt?

Vergelijken
Bij Market Vision houd ik mij bezig met trends en verschillen tussen generaties. Generaties die soms een heel andere taal lijken te spreken.

Waar denk je aan als ik zeg:          Als veertiger plusser?               Als twintiger of dertiger?

Oorlog:                                           Tweede Wereld Oorlog            Irak / Syrië
Social Media:                                 Facebook                                  Insta(gram)
Geloof:                                           Gereformeerd / Katholiek        Joods-Christelijk / Islam
Studie:                                            6 jaar feesten                            4 jaar bikkelen met bijbaan
TV:                                                 Sonja Barend                            Jinek
Cabaret:                                          Youp van ‘t Hek                       Peter Pannekoek
Rock ’n Roll:                                  Mike Jagger                              Jet Rebel
Presentator:                                     DJ                                             VJ
Kabelaansluiting:                            ‘Alles-in-één’                           Internet plus Netflix

Onderzoek onder ‘Millennials’
Het is duidelijk dat er steeds vaker een ‘vertaling’ nodig is tussen generaties. Want jongeren benoemen dingen anders en leggen andere prioriteiten in de ‘nieuwe wereld’ waar zij in leven. Daarom start ik binnenkort met diepte-interviews met twintigers en dertigers (zgn. Millennials) om te achterhalen wat hen drijft. Ik onderzoek waar bij hen de ‘triggers’ liggen. En waar zij warm voor lopen. En of milieu en maatschappelijke betrokkenheid nu echt zo belangrijk is. En wanneer ze een advocaat in de arm nemen. Dat soort vragen.

Millennials en Advocaten
Dit onderzoek is in eerste instantie gericht op de advocatuur. Want (veelbelovende) twintigers en dertigers denken anders over het inschakelen van rechtshulp dan hun ouders.
Ken jij nog een advocaat die open staat voor vernieuwing, voor een andere aanpak? En wil jij die advocaat helpen om veelbelovende jonge cliënten binnen te halen? Deel dan dit bericht! Er is plaats voor vijf ambitieuze kantoren om mee te doen aan de ‘Millennial Insights Interviews 2018’. Meld je nu aan voor dit onderzoek!

JAN MULDER, MARKET ONDERZOEKER EN OPRICHTER VAN MARKET VISION
Jan Mulder is onderzoeker bij Market Vision. Jan heeft Market Vision in 1996 opgericht na het opdoen van marketingervaring bij een van de eerste Personal Computer firma’s (Kaypro) en juridische ervaring bij Fokker Ruimtevaart. Zijn huidige expertise is gebaseerd op meer dan 15 jaar onderzoek bij hotelketens zoals Radisson en Novotel. Jan heeft de afgelopen 5 jaar ook het vak ‘onderzoek’ onderwezen bij Hogeschool Windesheim Flevoland. Jan woont en werkt in Amstelveen. Jan heeft een Bachelors behaald aan de University of Puget Sound en een Masters aan de University of Oregon.