Airmiles’ harde landing zit ingebakken

Terug naar overzicht >

‘AIRMILES’ het woord spreekt tot de verbeelding. Vliegen naar een ver strand, met veel zon en palmbomen! AIRMILES, That’s a different biscuit (vrij naar Van Gaal) dan het likken aan een zegeltje, voor een handdoekje!

Maar als klant moet je wel heel veel airmiles verzameld hebben als je er mee wilt vliegen! Okay, je hebt al snel een paar duizend AIRMILES, maar vertaal die belofte naar een vlucht en je komt niet ver. Je AIR’MILES’ zijn AIR’INCHES’!

Doorsparen dus Jantje! Tja voor je het weet ben je weer een jaar verder. Maar goed opletten! Want vóór 1 oktober 2018 moet je toch echt airmiles besteed hebben, anders ‘vervallen’ ze. Want sinds 2013 is er een ‘houdbaarheid’ van 5 jaar aan gekoppeld. Alle voor die tijd gespaarde ‘airmiles’ raak je kwijt! Dus.. snel maar weer die handdoekjes bestellen! ?
Die AIRMILES. Het leek zo’n goed idee voor o.m. Shell, de Praxis, AH en KLM. Geen gedoe, de ‘AIRMILES’ organisatie heeft alle ‘sores’. En de klant kiest steeds voor jou om meer Airmiles te sparen (ook al is het inch by inch). Loyale klanten, wat wil je nog meer?

Maar ja, dan krijg je opeens, zoals nu, het vervallen van die AIRMILES. Of een andere complicatie. En dan blijkt dat je als bedrijf je ziel aan de duivel verkocht hebt. Die klanten zijn namelijk helemaal niet trouw aan KLM, Shell of AH. Net zo lief vliegen ze met Easyjet, tanken ze bij BP of shoppen ze bij Jumbo. Bovendien, die AIRMILES maken ook lui, want wie kan mij vertellen waar KLM zich tegenwoordig mee onderscheid? Of Shell?

AIRMILES, het leek de oplossing voor al het ‘gedoe’, maar Shell, KLM, AH, hoe komen jullie er straks zonder harde landing vanaf? Wat is jullie exit strategie?

JAN MULDER, MARKET ONDERZOEKER EN OPRICHTER VAN MARKET VISION
Jan Mulder is onderzoeker bij Market Vision. Ik heb Market Vision in 1996 opgericht na het opdoen van marketingervaring bij één van de eerste Personal Computer firma’s (Kaypro) en juridische ervaring bij Fokker Ruimtevaart. Mijn huidige expertise is gebaseerd op meer dan 15 jaar onderzoek bij hotelketens zoals Radisson en Novotel. Ik heb ook 5 jaar het vak ‘onderzoek’ onderwezen bij Hogeschool Windesheim Flevoland. Ik woon en werk in Amstelveen. Mijn Bachelors heb ik behaald aan de University of Puget Sound en mijn Masters’ degree aan de University of Oregon.